Sinuit

Bihåleinflammation på häst, aldrig hört talas om och nu är jag proffset.
Ska försöka dra en liten review.
Onsdag 13/4 Jag upptäcker snor och S tempar 39,2 i övrigt ok.
Torsdag söndag, vi är i fjälls, grannen sköter hästarna, S är snorig men feberfri, allmäntillstånd ok.
Måndag 18/4 Jag tar in honom på kvällen, tänkte ut och skritta då han varit feberfri så länge. Skakar när han kommer in tempar 39 igen, mer näsflöde. Ringer disktriktare och rådfrågar men anser att han överlever natten. Tempar ännu lite högre tisdag, snoret är gulare och luktar död, ringer klinik i Vännäs och får löfte om att komma dit men deras endoskop är trasigt..liten idé då. Ringer evidensia i Umeå, de är i Skellefteå på tisdagar och jag har tur och får tid kl.11.00! (11 vs 23 mil enkel väg.)
Åker dit, endoskopi visar vätska, munkoll visar inget anmärkningsvärt, röntgen visar höger bihåla fylld. Startar penicillinkur och får en op.tid onsdag 15.00 i Umeå för att borra hål i skallbenet och dränera snoret.
Tar prover för att utesluta kvarka, ta reda på orsak osv.
Kör hem, startar 11.00 mot umeå, underbara Emelie följer som sällskap.
Sederas och tar nya röntgenplåtar, lokalbedövning och borrar ett hål under ögat, kommer ut massa äckligt gojs😣
Blodprover visar att det akuta infektionen ligger rätt högt (400)medans det kroniska värdet är väldigt lite(4) vilket är positivt då det visar att det är ett snabbt förlopp som behandlats tidigt och förhoppningsvis i tid.
Hem med slang i bihålan, 7 påsar koksalt och penicillin, återbesök om en vecka.
Spolar 1gg/dag, kommer gisch första dagarna sedan upplever jag det som bara vatten. Otroligt snäll både att spola vatten och spruta penicillin. Går i sjukhage, äter, dricker, rullar och bajsar som vanligt, feberfri sen skellefteå.
Återbesök tisdag 26/4 skellefteå. Fått svar på odling, ingen kvarka ingen streptokocker utan en anaerob bakterie som penicillinet ska ta. Slangen tas ut återstår 3 dar med penicillin.
Jag skulle kunna måla fan på väggen å redogöra för allt som jag hört och läst KAN hända pga en bihåleinflammation, tro mig det är allt från ond, bråd död till triangelmärkt, kronisk, ruinerad och tro det eller ej helt återställd. 
Supergulliga nya veterinären på kliniken hade läst en studie på 200 hästar där över 90% var helt återställda så mina google diagnoser där var och varannan var katastrof kanske inte jag behöver fokusera på. 
Jag fokuserar på att detta är en tillfällig ofrivillig vila och att det snart är sommar och allt som vanligt igen!