wobbler



Tack älskade lillebror för de 431 dagar och 10344 timmar som du var min och berikade mitt liv, jag ville så mycke mer men ödet ville annorlunda ♥Catalyzator 20090423-20110629♥

Idag när vi pratar om Wobbler så menar vi när hästar får en neurologisk rörelsestörning, hältor eller nedsatt prestation på grund av förändringar i  halskotpelaren.
 
Wobbler orsakas av att ryggmärgen trycks ihop antingen hela tiden (statisk stenos) eller när hästen rör på halsen (instabilitet i halskotpelaren). Att ryggmärgen trycks ihop beror på att kotkropparna har en onormal form, ledytorna mellan kotkropparna är onormala, rörligheten mellan kotkropparna är för stor eller på pålagringar och osteokondrosförändringar (det som i leder oftast kallas ”lösa benbitar”) i området.
 
Symtomen debuterar oftast i åldern 1-4 år. Oftast är det stora hästar som vuxit snabbt och inte allt för sällan debuterar symtomen i samband med ett trauma, även om traumat i sig inte är orsaken. För det mesta får man ingen smärtreaktion när man känner igenom hästen även om en del hästar är obekväma när man böjer halsen. Till en början ser man en vinglighet i bakbenen, men denna kan sprida sig även till frambenen.
Diagnosen ställs ibland via röntgen, men relativt ofta måste hästen även kontraströntga sin kotkanal, vilket måste göras när hästen är sövd.
 
Om hästen bara har milda symtom och dessa inte har pågått så länge kan man eventuellt prova att operera. Detta är dock ett riskfyllt ingrepp och prognosen för fullt tillfrisknande är ganska avvaktande.
I dagsläget talar man om att orsaken till sjukdomen beror på många olika faktorer där ärftlighet är en del. Det finns studier som talar för en ärftlighet och de som talar emot. Man tror även att utfodring, hur hästen ser ut i kroppen och form av arbete har en del i att kotkropparna utvecklas onormalt.